Polyester Uygulamaları

Polyester Uygulamaları

Polyester Uygulamaları

Polyester Termoset bir malzemedir. Geri dönüşüm yapılamayan bir malzemedir. Bu sebeple Yapılan işlerde hata yapıldığında sonrasında düzeltme yapılamaz. Fakat ilginç bir şekilde yama yapılabilir ve aslı gibi olur çok zahmetlidir.


Polyester malzeme kompozit ismi ilede anılır. Ctp ismide bu malzemenin tanımında önemli yer tutar. Kimi Fiber diye tanır. Bazıları genelde yabancılar fiberglas ismini kullanırlar. Bu isimlerin hepsi polyester ürününün cam elyafı ile birleşmesinden elde edilen mamul için kullanılır. Polyester imalatında, uygulayan ustalar arasında hızlandırıcı ve dondurucu isimleri ile anılan iki komponenti vardır. Kobalt %2 oranında polyester ile karıştırılır. Yapacağınız imalat renkli olacaksa pigmentinizi karıştırmış olmalısın.  Bu noktada birde püf noktası bu karışımı bu şekilde yaklaşık 1 saat 20 derecede bekletmek imalat açısından daha faydalı olacaktır.


Kullanıma başlarken kalıbınızın temizliğini yaptınız vaks uyguladınız ve kalıp ayırıcınızı sürdünüz. Artık uygulamaya hazırsınız. Jelkot kalıba sürüp reaksiyonu beklediniz. Hazırladığınız pigmentli ve kobalt karışımlı polyesterin içine % 5 – 2 oranlarında daha az yada çok olmasına havanın durumu karar verir. Oda sıcaklığını 30 kabul edelim %5 koyduğumuzda jelleşmeye 15 dk da başlar. %2 yaptığımızda süre 30 dk ya kadar uzar. Buna kalıbta el oyalayan yerlerin olmasına göre karar vererek yapmaktayız. Elyafı uygun boyutta polyester karışımla yüzeye uygulayarak raspa yardımı ile elyaf içinde hava boşluğu kalmamasına dikkat edilmektedir. İstediğimiz kat sayısını bu şekilde tamamlayıp sertleşmesini beklenilmektedir.


İstediğimiz sertlik oranını yakaladığımızda artık ürünü kalıptan çıkarabiliriz. Dikkatlice kalıptan çıkarıyoruz. Çapaklarını siliyoruz. Fırında 80 derecede ısı yaşlandırması yapıyoruz ve jelkot altında kalan hava boşluklarını jelkot ile dolduruyoruz. Yada yüzeyin boyanması gerekiyorsa boya uygulamak üzere epoksi astar uyguluyoruz.